Hoe hiermee omgaan?

De ziekte en behandeling maken dat je vaak minder interesse hebt in seksualiteit. Ook na de behandelingen kan dit een tijdje blijven duren doordat je vermoeid bent. Door de ziekte en behandelingen kan de behoefte voor intimiteit groter zijn dan de behoefte aan seksualiteit. Het toch seksueel intiem zijn, kan de opwinding stimuleren waardoor interesse en zin kunnen terugkomen. Houd er rekening mee dat je gespannen kan zijn als je opnieuw seksueel actief bent. Het kan aanvoelen als ‘een eerste keer’. Doe dit op een tempo dat goed aanvoelt voor jezelf en je partner. Praat er met elkaar over en zoek samen uit wat jullie verwachtingen en noden zijn.

Het kan zijn dat je bepaalde moeilijkheden blijft ondervinden. Enkele zaken die je hierbij kunnen helpen zijn: een goede houding vinden bij pijn, een warm bad indien je gespannen bent, of het gebruik van glijmiddel bij een droge vagina.

Wanneer je het gevoel hebt dat je hierin vastloopt of informatie nodig hebt, kan je terecht bij je behandelend arts, verpleegkundige of psycholoog. Samen kunnen we zoeken naar manieren om hiermee om te gaan.