Weefselonderzoek

Biopsie

Core biopsie

De core biopsie of weefselbiopsie wordt door de radioloog uitgevoerd, meestal onder geleide van echografie. Na plaatselijke verdoving van de huid wordt een klein sneetje in de huid gemaakt. Via het sneetje wordt met de naald enkele ‘stukjes’ weefsel weggehaald. Met een pleister wordt het sneetje naderhand afgeplakt. Na de biopsie kan de patiënt direct naar huis.

Deze weefselbiopsie wordt ‘CORE-biopsie’ of  dikke naaldbiopsie’ genoemd omdat het onderzoek ook met een holle naald gebeurt, net zoals bij een punctie. Alleen is de naald dikker dan bij een gewone punctie. Dat komt omdat er een ‘pijpje’ weefsel (histologie) wordt weggehaald.

In veel gevallen is het beter om deze biopsie uit te voeren in plaats van een cytologische punctie, waarbij slechts een aantal cellen wordt weggenomen. Doordat er nu een weefselstukje wordt weggenomen, kan de anatoom-patholoog meer informatie krijgen over de aard van het weefsel en andere specifieke kenmerken.

Een ondersteunende BH wordt aangeraden. Dit helpt onderhuidse nabloeding tegengaan. Soms treedt er toch een onderhuidse nabloeding op. Dit ziet eruit als een blauwe plek, die na verloop van weken spontaan verdwijnt. Bij pijn adviseren we om een pijnstiller in te nemen.

Fijne naald punctie (FNAC)

Bij een punctie wordt er vocht en/of cellen met een zéér dunne naald uit het gezwel opgezogen. Dit gebeurt onder geleiding van echografie. Deze fijne naald punctie wordt voor cysten en lymfeklieren gebruikt.

Mammotoombiopsie

Als het letsel niet voelbaar is en niet zichtbaar is op echo kan men overgaan tot een mammotoombiopsie. Dit is een biopsie van een afwijking in de borst, waarbij gebruik wordt gemaakt van röntgenbeelden. Daardoor is een precieze plaatsbepaling van de afwijking mogelijk.

De patiënt ligt op de buik op de onderzoekstafel, er is een uitsparing voor de borst. De borst wordt samengedrukt en vanuit verschillende invalshoeken worden röntgenfoto’s gemaakt. Aan de hand daarvan bepaalt de radioloog, met behulp van de computer, de beste plaats om de biopsies te nemen. Op de plaats waar de punctie zal worden gedaan, wordt de huid verdoofd en gedesinfecteerd. Via een klein sneetje in de huid wordt een aantal biopten genomen met een speciale naald. Deze biopten gaan naar de anatoom-patholoog voor microscopisch onderzoek. Het sneetje in je borst wordt met hechtpleistertjes (Steristrips) of weefsellijm verbonden.