Wat is borstreconstructie?
Indien een borstoperatie noodzakelijk is in de behandeling van borstkanker of in geval van een preventieve borstamputatie, kan je ervoor kiezen om de borst(en) vervolgens te laten reconstrueren. Met de term ‘borstreconstructie’ bedoelen we het herstel van de borst qua grootte en vorm.
Het doel is een natuurlijk uitziende borst die symmetrisch is met de andere – gezonde of reeds gereconstrueerde – borst. In een laatste fase worden ook de tepel en het tepelhof gereconstrueerd, met aandacht voor symmetrie in grootte, positie en kleur.
Zowel na een borstsparende ingreep als na een borstamputatie kan gekozen worden voor een borstreconstructie.
Na een borstamputatie (mastectomie) kan het volume van de borst gereconstrueerd worden door middel van een implantaat, lichaamseigen weefsel, of een combinatie van beiden. Er zijn verschillende soorten borstamputaties (simpel, huidsparend, tepelsparend) en dit zal bepalen of er bij een borstreconstructie ook nieuwe huid wordt ingebracht en een tepelreconstructie voorzien wordt.
Ook na een borstsparende ingreep (tumorectomie), waarbij enkel de borsttumor met een veiligheidsmarge wordt weggenomen, kan een borstreconstructie aangewezen zijn.
- Na wegname van het borstgezwel en de aanvullende bestraling, is het mogelijk dat de borst een indeuking of andere vervorming vertoont, en een asymmetrie vertoont ten opzichte van de gezonde, niet-geopereerde borst. Verschillende factoren hebben hier een invloed, namelijk de grootte van de borst, en de grootte en de lokalisatie van de borsttumor. Dergelijke vormveranderingen kunnen achteraf worden gecorrigeerd door middel van verschillende reconstructieve technieken zoals lipofilling (zie verder). Ook kan het nodig zijn de gezonde borst aan te passen, bijvoorbeeld door middel van een lifting of verkleining.
- In sommige gevallen zullen de gynaecoloog en plastisch chirurg samenwerken op het moment van de tumorectomie, dit om een belangrijke vervorming van de borst en asymmetrie te voorkomen. Technieken uit de plastische chirurgie worden onmiddellijk na wegname van de borsttumor aangewend om opnieuw een welgevormde borst te creëren met het overblijvende borstweefsel. Dit noemt men oncoplastische heelkunde.