Wanneer gebeurt de borstreconstructie?

Wat de timing van de borstreconstructie betreft, zijn er twee mogelijkheden:

  1. Ofwel gebeurt de reconstructie tijdens dezelfde ingreep waarbij de tumor of volledige borst wordt verwijderd. Dit noemen we een onmiddellijke of primaire reconstructie.
  2. Ofwel gebeurt de reconstructie op een later tijdstip tijdens een aparte ingreep. Dit noemen we een laattijdige of secundaire reconstructie. In dit geval wordt aangeraden minstens zes maanden te wachten na het beëindigen van de aanvullende behandeling (zoals bestraling), om de weefsels en algemene fysieke toestand te laten herstellen.

De beslissing om voor een onmiddellijke dan wel laattijdige reconstructie te kiezen, gebeurt in overleg met de patiënt, gynaecoloog en plastisch chirurg.  De aard van de tumor, de toestand van de klieren en de noodzaak tot bijkomende behandeling zijn belangrijke factoren die deze beslissing beïnvloeden. Elke optie heeft zijn voor- en nadelen, en uiteraard speelt het standpunt van de patiënt een grote rol.

Onmiddellijke reconstructie

Het belangrijkste voordeel van deze techniek is dat de patiënt uit de narcose ontwaakt met een (gereconstrueerde) borst. Met andere woorden, zij blijft gespaard van de psychologische belasting om te leven zonder borst. 

Een ander voordeel is dat de huidenveloppe van de oorspronkelijke borst bewaard kan worden, waardoor er minder littekens zijn en het resultaat meestal esthetisch mooier. Bovendien betekent deze gecombineerde ingreep dat de reconstructie tijdens dezelfde narcose verricht wordt, met dus een herstelperiode minder voor de patiënt.

Bij een onmiddellijke reconstructie zal de operatie langer duren en de herstelperiode in sommige gevallen als zwaarder ervaren worden. In geval van bestralingstherapie achteraf, kan het esthetische resultaat van de gereconstrueerde borst nadelig worden beïnvloed.  Wanneer bestraling nodig is, wordt een onmiddellijke reconstructie om deze reden meestal afgeraden.

Laattijdige reconstructie

Wanneer de borst niet onmiddellijk wordt gereconstrueerd, zal de patiënt een periode zonder borst door het leven gaan. Dit is voor vele patiënten emotioneel moeilijk gezien ze dagelijks worden geconfronteerd met de ziekte.

Toch kan deze periode voor sommige vrouwen een extra duwtje in de rug zijn om toch te kiezen een reconstructie, of gebruikt de patiënt deze tijd om uit te zoeken welk type reconstructie het best aan haar behoeften beantwoordt.